Voorbeeldtoets |LWEO Marktresultaat en overheidsinvloed 1e ed |Vwo |Klas 4-5-6 |Hoofdstuk 1 t/m 4 |Versie A


Achter elke opgave staat tussen haakjes bij welke paragraaf deze hoort.

Kennis

1)

Jos besluit naar een concert te gaan. Nadat hij een kaartje gekocht heeft zegt hij: “Ik heb nu een consumentensurplus van 20 euro.” Wat bedoelt Jos hier? (§1.2)

2)

Leg uit waarom de overheid een maximumprijs instelt.  (§2.1.1)

3)

Leg uit waarom de overheid op een product accijns heft. (§2.2)

4)

Een monopolist moet rekening houden met de prijselasticiteit van de vraag. Leg uit wat hiermee bedoeld wordt. (§3.1)

5)

Soms faalt een markt zo erg dat er helemaal geen markt ontstaat. In gevallen dat er wel vraag is maar er geen markt is spreken we van ontbrekende markten. De overheid moet dan een handje helpen. Zo kan de overheid bijvoorbeeld proberen asymmetrische informatie tegen gegaan worden. Leg uit welke probleem asymmetrische informatie oplevert en leg uit hoe de overheid dit kan oplossen aan de hand van een voorbeeld. (§4.1)

Begrip

6)

Hieronder zie je de betalingsbereidheid van 4 vrienden voor een weekendje Newcastle met daarbij het bezoek aan een voetbalwedstrijd van de plaatselijke club. Vanwege black Friday is er een aanbieding: “Een weekendje met vervoer, overnachting en het bezoek van een voetbalwedstrijd is nu tijdelijk in prijs verlaagd van 599 euro voor slechts 479 euro”

Naam
Betalingsbereidheid
Benjamin

€ 1000

Wouter

€ 750

Nick

€ 500

Jos

€ 250

Bereken de verandering in consumenten surplus door de black Friday aanbieding. (§1.2)

7)

Op een markt ontstaat het volgende model van vraag en aanbod.

De overheid besluit een maximumprijs van 20 euro in te stellen. Bereken het overschot en geef aan of er sprake is van een aanbod- of vraagoverschot (§2.1.1)

8)

Op een bepaald product besluit de overheid accijns te heffen. Dit wordt zichtbaar in de figuur hieronder. Bereken hoeveel procent van de accijns afgewenteld wordt op de consument.  (§2.2.1)

9)

Door accijns verschuift de aanbodlijn zoals je hieronder kunt zien.

Arceer het surplus dat hierdoor verloren gaat (§3.1)

10)

Externe effecten kunnen positief en negatief zijn. Vaak behandelen we in de economie de negatieve externe effecten. Geef ook een voorbeeld van een positief extern effect. (§4.3)

Toepassen

11)

Hieronder zie je de vraag naar het nieuwe voetbalshirt van N.E.C. Nijmegen. Op de verticale as staat de prijs in euro’s. Op de horizontale as staat de vraag x 1.000 stuks.

Bereken de toename van het consumentensurplus in euro’s, uitgesplitst in toename voor de huidige kopers en toename voor nieuwe kopers, als de voetbalclub besluit om de verkoopprijs te verlagen van 70 naar 60 euro. (§1.4)

12)

Door de instelling van een maximumprijs ontstaat op de markt een vraagoverschot. Hoewel een aantal mensen meer voor het product zou willen betalen kan niet iedereen een product kopen. Hierdoor kan een zwarte markt ontstaan. Hoe zou de overheid dit kunnen voorkomen als ze zicht richt op de kopers?(§2.1.1)

13)

De overheid wil het gebruik van warmtepompen stimuleren. Ze onderzoeken het effect als er besloten wordt om per warmtepomp mensen een subsidie te geven van 500 euro. 

In de originele situatie wordt de markt gekenmerkt door volkomen concurrentie en gelden de volgende vraag en aanbodfuncties

Qv =40.000 – 90p

Qa = -20.000 + 20p

Door de subsidie zou er een nieuwe vraagvergelijking komen: Qv’= 85.000- 90p

Toon met een berekening wat de prijs inclusief subsidie is voor een consument.(§2.2.2)

14)

Lees het artikel hieronder:
Bron: Hoe de commerciële radiowereld vecht om een FM-frequentie (nos.nl)

Van welke marktvorm is in dit artikel sprake? Licht je antwoord toe(§3.3)

15)

In de figuur hieronder zie je de grafische analyse van negatieve externe effecten die geïnternaliseerd zijn in de prijs. Leg uit wat hier geprobeerd wordt weer te geven.

(§4.3.2)

shape exlamationmark shape questionmark

Zoek in meer dan 10.000 proefwerken

Echte toetsvragen, precies aansluitend op jouw lesmethode en leerjaar.
Voor klas 1 t/m 6 van vmbo t/m gymnasium.

Zoek jouw toets